Keurmerken: slinkse trucjes

Hoe weet je of een keurmerk betrouwbaar is?
Keurmerken zijn prima instrumenten om ons informatie over ons voedsel te geven, maar het is oppassen geblazen. Er zijn serieuze, gecontroleerde logo’s zoals EKO of MSC, maar betrouwbare keurmerken worden ook  schaamteloos door bedrijven gekopieerd. Neem nou logo van het Duurzaam Paling Fonds van DUPAN voor paling die bijdraagt aan duurzaam palingbeheer. Volgens de valt paling in de rode categorie, die staat voor “wordt overbevist of de manier van kweken/vangen is te belastend voor de natuur”.

 

Misleiding?
Zonder in de discussie te vervallen over de bedreigde status van de vis: prima dat  DUPAN werkt aan duurzaamheid, maar zelfbenoemde logo’s die niet onder certificering vallen (lees: controle, lees Raad voor Accreditatie) zijn in mijn ogen misleidend. De consument heeft niks aan verzamellogo’s  (Puur & Eerlijk), ‘werken aan duurzaamheid’ (Duurzaam Paling Fonds) of  ‘iets gezonder’ (Ik kies bewust). De consument wil helderheid. Ook over de betrouwbare keurmerken, trouwens. Want ik wil dan weer weten of het EKO-keurmerk op eieren ook aangeeft of de kippen wel of niet duurzaam verbouwde soja eten. (Antwoord: nee)

 

In de kliko
Wat kun je zelf doen? Op de (ook als app te downloaden) vind je wat keurmerken en logo’s betekenen, en kun je zelf bepalen of een logo de lading dekt of niet. En blijf Slowfoodies.nl volgen, want binnenkort neem ik specifieke producten onder de loep, en wat niet deugt gaat IN DE KLIKO.

 

Meer tips

Bij Wakker Dier stemmen voor de Liegebeestverkiezing

 

Author: Jitske

Share This Post On

2 Comments

  1. Zie ook de website keurmerken.net voor flauwekullogo’s met boompjes, wereldbolletjes, blaadjes en onzinnige milieuclaims.

    Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *