Kerst met chiaggia (VIDEO)

Nee, het is niet de zoveelste kerstmarkt. De Sonsbeekmarkt van a.s. zondag (15/12) heeft een kersttintje, maar zoals op alle plekken waar ze verantwoorde producten verkopen, vind je er ook mooie verhalen. Zoals van Henk Kemkes (voor de kenners: Henkie Paté) die geconfijt vlees, worsten en paté van wilde ganzen verkoopt. Als we toch van dat ganzenoverschot af moeten kunnen we ze maar beter opeten, niet waar?

Chiaggia
Buitenbeentjes vind je er ook. Fred van biologisch tuinderij Ruimzicht laat me palmkool zien: lange, groene slierten kool. Je kunt het als boerenkool bereiden, maar ook als in Toscane, de streek waar het vandaan komt, door de pasta doen. Ook uit Italië: de chiaggia. Met dezelfde vorm en smaak als onze rode biet, maar binnenin zitten concentrische ringen. En dat ziet er mooi uit in de salade.

choco klein

Liefde
Natuurlijk betaal je vaak iets meer dan normaal. En zo hoort het ook! Wij Nederlanders klagen graag dat alles te duur is, maar we geven maar tien percent van ons inkomen uit aan eten. Dat is het laagste van heel Europa! Bovendien: meer betalen is ook investeren in je gezondheid. Waldo van Waldo’s Chocolate (Wat zit erin? Waldo: “Heel veel liefde!”)  stopt bijvoorbeeld zoveel mogelijk cacao in zijn chocola. Dat is beter dan suiker en wordt beter opgenomen door het lichaam. Zijn paradepaardje is een doosje bonbons waar de smaakmakers niet alleen in, maar ook op de bonbon zitten. Framboos erin en framboos erop. En de restjes gebak verwerkt Waldo in broodpudding.

 

Zeekomkommer
En dan zijn er nog vreemde eenden in de bijt zoals Hellenic Whole Foods: een reisschrijver en een masseur die Griekse producten verkopen en culinaire reizen organiseren naar Lesbos. Voor als je eens zeekomkommer wilt proeven – ik noem maar iets.

 

Beelden van de Sonsbeekmarkt en een kerst-oproep van organisator Mariz Jansen:

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *