Is Cola light ongezond?

Om de vraag maar meteen te beantwoorden: de geleerden zijn het er niet over eens. Met name de zoetstof aspartaam (E951), die in veel light- en zero-producten zit om suiker te vervangen, is een controversieel product. Het Nederlandse Voedingscentrum is wél overtuigd: zoetstoffen zijn geen probleem voor de gezondheid.

E-nummers
De voorzichtige types onder ons mijden alles met E951. Mijn gids voor E-nummers (“Wat zit er in uw eten” van Wil Jansen) noemt aspartaam een “waar vergif” dat 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Wikipedia geeft geen uitgesproken standpunt, maar vermeldt wel fijntjes dat ondanks alle beschuldigingen de voedsel- en warenautoriteiten in de VS en Europa aspartaam nog steeds toestaan. En dat aspartaam een van de meest geteste stoffen in de Verenigde Staten is. Goed nieuws voor de diehard light-drinker.

Cola light lr staand

Bodybuilders
En hoe zit het met light en insuline? Ik lees her en der dat je juist dik kan worden van light-producten zoals Cola light en zero. De deelnemers van een onverdacht forum als  zijn het er in ieder geval over eens: zoetstof wekt insuline op. Die insuline haalt suiker uit je bloed en bij een lage bloedsuikerspiegel krijg je trek. Dat werkt dus averechts als je wilt afvallen! Ik ben geen arts, dus op naar een onafhankelijk platform, het Voedingscentrum van de ministeries van EZ en VWS. Het centrum is overduidelijk: zoetstoffen zijn geen probleem voor de gezondheid.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *