Hoe maak ik aubergine klaar? (VIDEO)

We vinden het een lastige groente, aubergine. Hoe moet je het bewaren, hoe maak je het klaar? En wie kent er een goed recept met aubergine? Gemiddeld kopen Nederlandse huishoudens maar 3,5 aubergines per jaar.  Waar ligt dat aan? Op Food Professional Day in Wageningen vroeg ik het marketing manager Loes Al van telerscoöperatie DOOR:

 

Tips

  • Bewaar aubergine niet in de koelkast. Dan maakt de groente zaad aan en komen er  zwarte pitjes in de vrucht. Let op: op de fruitschaal rijpt de aubergine bij sommige soorten fruit, zoals banaan, sneller.
  • Schillen is niet nodig, kroontje eraf halen en in plakken of blokjes snijden. Als je ze gaat vullen kun je het kroontje beter laten zitten voor de stevigheid.
  • Aubergine is een goed natuurlijk bindmiddel. Handig voor in de soep!
  • Als je schijven of blokjes in de pan bakt gebruik dan zo min mogelijk olie. Vet de pan bijvoorbeeld in met een kwastje of een doekje. Je kunt de aubergine ook eerst even kort zonder olie grillen, dan drogen ze iets in en zullen ze geen olie meer opzuigen.
  • Eet aubergines niet rauw! Er zit solanine in, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten blancheren is deze stof geheel verdwenen
  • Wie eens iets anders wil: over een paar weken komt de gestreepte Graffiti aubergine weer bij in het schap bij Albert Heijn. Die soort neemt minder vocht op dan de gewone aubergine en heeft wit, sappig vruchtvlees. Bij groothandels (Hanos, Sligro) kun je in het barbecueseizoen nog wel eens pakketjes met de kleine variant Nasu of Konasu vinden: die rassen zijn zoet en aromatisch, en hebben een dunne schil die ze heel geschikt maakt voor tempura. Ook voor de prachtige ronde Purpura – ook zoetig-  moet je naar een speciaalzaak.
  • Bereiden: voor de barbecue of roosteren in de pan smeer je plakken in met olie, zout en peper. Keer een paar keer om; is al snel zacht. Gebruik zeezout: het jodium in keukenzout trekt de smaak eruit. In stoofschotels: even aanbakken en dan vocht of saus erbij. Ik houd zelf van zachte aubergine en laat het 15-20 minuten sudderen.
  • Goede groentecombinaties: aubergine met venkel, paddenstoelen, asperges, tomaat, en alle gegrilde groente.

 

Bereidingstijden

  • Koken: 5 minuten
  • Roerbakken: 8 minuten
  • Magnetron: 7 minuten
  • Grillen: 4 – 5 minuten
  • Smoren: 20 minuten
  • Stomen: 8 minuten

Noot
Ieder jaar organiseren Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Wageningen UR de Food Professional Day: presentaties, masterclasses en workshops voor chef-koks, voedingsexperts  en onderzoekers.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *