Hoe gaan we de wereld voeden?

Tittonel

Pablo Tittonell heeft heldere ideeën over duurzame voedselproductie. De landbouwexpert (Prof. dr. ir., toe maar!) sprak deze week op het Studium Generale The next generation in Utrecht en zijn presentatie is hier terug te kijken. Thema: we hebben de natuur nodig als we de wereld willen voeden. Een paar uitspraken die je wellicht triggeren om te kijken:

• Er zijn wereldwijd meer mensen met overgewicht dan hongerige mensen.
• Mest van eigen koeien wordt sneller door de bodem opgenomen dan ‘vreemde’ koeienmest.
• Hoe diverser het grasland, des te minder antibiotica is nodig voor het vee.
• Agrobosbouw in Afrika: sommige gewassen groeien beter onder bomen of struiken (bijv. maïs onder acacia), terwijl die nu worden gekapt voor landbouwgrond.
• Agrobosbouw in Europa: diversiteit brengt diversiteit voort. Meer insecten bijv. zorgen voor meer ziektebestrijding en bestuiving.
• Zorg voor kortere voedselketens: nu reizen produkten gemiddeld 4000 kilometer voor ze op ons bord belanden. Met landbouw rond steden kun je groencompost beter recyclen op het land. Met landbouw langs rivieren heb je meteen een transportroute bij de hand.

Voedsel anders
Tittonell spreekt vrijdag a.s., de 21e, op het congres “Voedsel Anders” in Wageningen. Met 800 aanmeldingen is het congres overvol, dus de aanmelding is gesloten en ook ter plekke kom je niet meer binnen. Slow Foodies is er wel bij en brengt volgende week verslag uit!

 

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *