Het goede groene voorbeeld geven

Wereldverbeteraars die groen gedrag bij anderen willen stimuleren:  ga nudgen. Dat is het advies van hoogleraar gezondheidspsychologie Denise de Ridder. Nudgen komt van het Engelse to nudge: een zetje geven. ‘Zacht paternalisme’ van  gewone mensen onder elkaar. De Ridder sprak afgelopen dinsdag op het Studium Generale ‘The next generation’ van de Universiteit Utrecht i.s.m. het Wereld Natuur Fonds.

 

Compensatie
Dachten we tot voor kort nog dat we de wereld om ons heen met  informatie of overtuiging konden aansporen tot ander gedrag – mevrouw de Ridder helpt ons uit de droom:  overtuigen kost veel energie en het leidt vaak tot compensatie. Wie een hybride auto aanschaft gaat meer kilometers maken, de zuinige ledlamp blijft langer aan. En zet vooral niet ‘gezond’ op de verpakking, want dan gaan mensen meer van zo’n produkt eten, blijkt uit onderzoek. Niet eens uit dwarsigheid of kwade wil, maar vanuit de gedachte dat men al bewust bezig is, dus dan kan een schepje erbovenop ook wel.

 

Por
De gewone sterveling heeft niet de mogelijkheid om de wereld te vergroenen via wetgeving of een kostbare smeercampagne, maar komt wel vrienden, collega’s en familie tegen die met de juiste por in de rug misschien ook wel mee wil doen. Want ook al vinden velen groen gedrag moeilijk, goede bedoelingen zijn er genoeg.
Wat zijn goede voorbeelden van nudgen? Niet die blikvangers voor zwerfvuil waar iedereen zijn blikjes naast gooit, zegt De Ridder, maar groene voetstappen op het trottoir die naar een prullenbak leiden. Vraag hotelgasten niet het milieu te sparen door hun handdoek vaker te gebruiken, maar benadruk dat de gasten ‘die eerder deze kamer gebruikten, dat ook deden’. Want social proof is een aansporing die werkt: als anderen het doen, doe jij eerder mee. Kuddeschapen dat we zijn! Overigens: website www.nudge.nl heeft dat zachte paternalisme tot doel verheven: op dit moment stimuleren ruim 31.000 nudgers elkaar in duurzaam gedrag met goede ideeën, voorbeelden en burgerinitiatieven.

 

Wat vindt Slow Foodies?
Slow Foodies nudget al heel wat af op deze foodblog, maar verlangt wel eens stilletjes naar een wereldwijd verboden op onduurzame produkten of gewoon eens iemand lekker tegen de muur spijkeren… De zachte aanpak schijnt alleen beter te werken.

  • De presentatie van Denise de Ridder, voorafgegaan door een lezing van Rood van Os van SOMO, is hier terug te zien.
  • De lezingenserie The next generation vindt tot eind maart iedere dinsdagavond plaats in het Academiegebouw in Utrecht en wordt ook als livestream uitgezonden.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *