Quiche met (boom)spinazie

Dat ene stekje boomspinazie is in mijn moestuin uitgegroeid tot een fikse plant van een meter hoog, dus het is tijd voor de oogst. Ik wok de bladeren en maak er een quiche van met bosui, knoflook, kaas en ei. De hartige taart kun je ook met gewone spinazie maken, want boomspinazie vind je alleen in moestuinen, niet in de winkel. Beide spinazies zijn familie van elkaar en je kunt ze rauw, gestoofd en gekookt eten.

 

toppen van de boomspinazie

toppen van de boomspinazie

Vergeten groente
De eenjarige plant moet het vooral van zijn uiterlijk hebben: de toppen van de takken zijn felroze van kleur.  Die doen het goed in salades en de grote bladeren zijn lekker in stoofschotels; de smaak lijkt op die van spinazie en andijvie. Waarom is de boomspinazie dan een vergeten groente? Ik vermoed dat het komt door de magere opbrengst: voor deze quiche voor twee personen heb ik driekwart van de plant gebruikt, en daar eet je dan één keer van. Met de smaak is ook niks mis, maar je moet de bladeren vaak wassen (de achterkant is ruw en daardoor zanderig) en voor in de sla vind ik de blaadjes te slap. Geen beet. Qua uiterlijk scoren de topjes wél weer goed in salades. Conclusie: boomspinazie is vooral goed voor de show, zowel in de tuin en als in de salade. Gestoofd of gekookt past het goed in een hartige taart of soufflé.

 

Ingrediënten (2 personen)
300-400 gr (boom)spinazie
3 plakjes bladerdeeg
50 gr geraspte belegen kaas
1 ei
1-2 teentjes knoflook
2 bosuitjes
handvol pijnboompitten
boter en/of olie voor invetten en stoven
peper (geen zout, de kaas is al zout)
bakvorm van 23 x 23 cm of ong. 20 cm. doorsnede

 

Bereiding

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven op 225 graden (gasoven: stand 5). Vet je bakblik of -vorm in.
  • Was de spinazie en laat uitlekken; snijd de bosui in ringen en knoflook in stukjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een hete wok en laat de spinazie daarin op hoog vuur slinken. Haal van het vuur en voeg de rest van de vulling toe: bosui, knoflook, ei, de helft van de kaas en (vers)gemalen peper. Roer door elkaar.
  • Rol het bladerdeeg uit en leg het in de ingevette ovenschaal. Als de oven heet genoeg is: giet de vulling in de quiche en bestrooi met de rest van de kaas en de pijnboompitten. Zet de quiche dan meteen in de hete oven, dan wordt het bladerdeeg snel gaar en hoef je de bodem niet voor te bakken met steunvulling (‘blind bakken’).
  • Bak de hartige taart midden in de oven in ongeveer 20 minuten gaar en lichtbruin. Serveer met een salade; tomaat met verse basilicum is er bijvoorbeeld lekker bij.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *