Gezond op school

Gezond eten op school leidt tot gezonder eten buiten school, zo hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld.

Als scholen gezonde maaltijden en tussendoortjes aanbieden gaan kinderen niet alleen op school, maar automatisch ook buiten de school gezonder eten. Amerikaanse plannen voor gezondere schoolmaaltijden zijn daarom een goed idee, meldt Trouw.

Healthy
Met een gezonder schoolmenu gaan de leerlingen over de hele dag bekeken 26 procent meer fruit, 14 procent meer groenten, en 30 procent meer volle granen eten. Ze krijgen ook meer vezels, calcium en vitamines A en C binnen. Onderzoekers van de Michigan State University stelden dat vast door de voedingspatronen van leerlingen van verschillende scholen te vergelijken. Voor het eerst werd niet alleen onderzocht wat de leerlingen op school aten maar ook wat ze thuis op het menu hadden.

Smart Snacks
‘Als leerlingen gezonde voeding krijgen aangeboden, dan zullen ze daarvoor kiezen en hun eetgewoontes verbeteren’, zegt voedingsdeskundige Katherine Alaimo. ‘Onze studie laat zien dat scholen significant kunnen bijdragen aan de veranderingen die nodig zijn om te voldoen aan de richtlijnen die binnenkort worden geëist door het ministerie van Landbouw, en dat die veranderingen een positieve impact kunnen hebben op de eetgewoonten van kinderen.’
Het ministerie van Landbouw heeft nieuwe voedingsnormen vastgelegd voor scholen, onder de titel Smart Snacks in School. Het gaat scholen vragen die normen toe te passen vanaf 1 juli volgend jaar. Smart Snacks in School beperkt de hoeveelheid calorieën, zout, suiker en vet in voeding en drankjes op school en promoot maaltijden en tussendoortjes met volle granen, magere melk, fruit en groenten.

Het onderzoek laat ook zien dat het verwijderen van publiciteit voor ongezonde voeding leerlingen gezonder doet eten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lijden wereldwijd meer dan veertig miljoen kinderen onder de vijf jaar aan overgewicht. Het aantal mensen met obesitas is bijna verdubbeld sinds 1980. In de Verenigde Staten heeft 70 procent van de volwassenen overgewicht; bij 30 procent is sprake van obesitas.

Bron: MissetHoreca, 18 nov.2013

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.