Bleekselderij met vega spekjes

Nu er steeds meer plantaardige alternatieven voor melk en vlees opduiken wordt het ook een peulenschil om oude recepten vegetarisch of vegan te maken. Deze bleekselderijragout  bijvoorbeeld heb ik grotendeels kunnen veganiseren. Er zit oorspronkelijk crème fraiche en Mon Chou in, maar dat kun je vervangen door sojaroom. En in plaats van ontbijtspek neem je een vleesvervanger zoals de gerookte speckjes van de Vegetarische Slager. In de vegaspekjes die ik ken zit nog wel melkeiwit en/of ei, dus helemaal vegan is het niet.

Pit
De smaak van dit gerecht is vrij soft, dus gebakken aardappelen met wat pit (knoflook, chilipoeder, rozemarijn) passen er goed bij. Of je maakt de ragout met geraspte komijnekaas in plaats van de spekjes, ook een goede combinatie.

bleekselderijschotel

 

 

 

 

 

Ingrediënten (4p)
stronk bleekselderij
pak (gerookte) spekreepjes (bv. Tivall/AH/De Vegetarische Slager)
1 (dikke) ui
250 gr champignons
1 dl bouillon
250 ml Soya cuisine (bv Alpro of Provamel)
1 el citroensap
zout, peper, olie of boter
peterselie

Bereiden

  • Maak de bouillon.
  • Bak de vega-spekjes een paar minuten en houd apart.
  • Was en snij de bleekselderij, snipper de ui, veeg de champignons schoon
  • Fruit de bleekselderij en de ui drie minuten. Schenk de bouillon erbij en laat een tien minuten stoven.
  • Voeg de champignons en de sojaroom toe en laat even meewarmen.
  • Breng alles op smaak met zout, peper, citroensap.
  • Strooi de spekjes en peterselie eroverheen.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.