Gemberbier maken (VIDEO)

Wat een ontdekking! Als je een starter maakt met verse gember, water en suiker, kun je na week gemberbier maken. Voor de duidelijkheid: de frisdrank, het drankje is alcoholvrij. Gemberpoeder van de starter maken kan ook. En/of gembersap. Wat een lol van zo’n knol.

Jitske laat het je zien:

Vergist
Wat je hier doet is vergisten. Net als het fermenteren dat ik in een eerdere post uitlegde is gemberbier maken een zuurstofloos proces. Bij fermenteren leggen we in in zout, bij vergisten in suiker. Je stopt gember, water en suiker in een weckpot -of -fles, zodat er geen lucht bij kan komen, maar wel (een beetje) lucht uitgaat. Zo’n starter heet ook wel een moeder, een bug of een SCOBY (spreek uit: skoebie), een afkorting van Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast.

Bereiding
Gemberbier maken gaat in drie stappen: starter maken, gemberthee maken, gemberbier maken.

Stap 1

  • Doe in een weckpot: 2-3 el suiker, 2-3 el gesneden gember en 2 kop water. Sluit af met een stukje kaasdoek en een elastiekje, want dit goedje gaat werken. Heb je geen kaasdoek: lucht dan regelmatig, minimaal 1x per dag.
  • Voeg een week lang iedere dag 1 el suiker en 1 el gember toe. Houd de pot op kamertemperatuur, bij voorkeur in de zon of boven de verwarming. Het gaat bubbelen en ruiken.
  • Na een week is je gemberstarter klaar. Zet in de koelkast. Dan stopt ook de gisting.

Stap 2

  • Maak dan gemberthee. Kook 1 liter water, voeg er 1,5 eetlepel gember en 75 gram suiker aan toe. Zet zacht en laat 10 min. trekken. Dan het vuur uit en laten afkoelen.
  • Zeef de thee in een fles, pers een halve citroen of een sinasappel uit en doe dat bij de thee.
  • Voeg een kopje van het startervocht toe.
  • Zet weer op een warme plek.

Stap 3

  • Nu hoef je niks meer te doen, behalve lekker opdrinken: na 2 tot 5 dagen is je frisdrank drinkbaar. Lekker in een cocktail of mocktail!

En het gemberpoeder?
Wil je de bug niet bewaren? Of smaakt en ruikt ‘ie niet lekker meer? Giet het vocht dan af (dat vocht gebruik je als gembersap) en droog de pulp in een elektrische oven of droogoven bij 50-60 graden. Droog het een 2 uur en stamp het daarna in een vijzel tot poeder. Volgens mijn buurvrouw hoeft drogen in de oven niet en lukt het ook als je het twee dagen op een bord laat liggen. Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *