Frisdrank van ananasschil (VIDEO)

Als je de fruitschillen fermenteert (simpel: in suikerwater) hoef je ze niet weg te gooien. En door fruit met kruiden of specerijen gecontroleerd te vergisten verander je ook de smaak. En daarin zit de lol: deze tepache van ananasschil wordt een kruidig-zoete frisdrank, door het gistproces licht mousserend. Heel geschikt om iets non-alcoholisch te serveren. En wat dacht je van een mocktail, een alcoholvrije cocktail? Met limoen en een zout- of suikerrand maak je er een nep-margarita van.

Spoiler alert
De naam tepache komt uit Mexico, want de Azteken dronken het goedje al. Zij maakten het alleen met maïs. Ananasschil is er geschikt voor omdat het hoort tot de minst bespoten soorten fruit, maar een biologische ananas gebruiken is natuurlijk nog beter. Ik beken wel eerlijk: slow is deze food niet, want het komt met het vliegtuig én er zit suiker in.  

Pep
Zoek voor de extra vulling iets wat past bij ananas en de zoete smaak kan oppeppen. In mijn recept is dat kardemom, limoen en peper. Maar munt kan, kaneel kan, vlierbes. Gember, kokoscurrykruiden. Doe er niet te veel verschillende dingen in. Als het dan lekker is weet je waar de smaak vandaan komt.

Ingrediënten

  • 1 (bio) ananasschil en -kern
  • 2 liter water
  • 200 gram (basterd-)suiker
  • 5-6 kardemompeulen
  • 3-5 limoenblaadjes (of stukjes verse limoen)
  • halve rode peper

Bereiding
– Schil de ananas. Gebruik de schil zonder de groene onder- en bovenkant (die gaan de groenbak in). Was de schil en bewaar de ananas voor iets anders.
– Snijd schil en kern in grove stukken.
– Vul een weckpot van 2 liter met water, de stukken schil, kardemom, peper, limoen en de suiker.
– Een weckpot van ander formaat mag ook, maar zorg dat het een pot is met weckring, dan kan de lucht ontsnappen. Voeg altijd 10% van de hoeveelheid water aan suiker toe.
– Laat de pot 2 tot 5 dagen op een relatief warme plek staan, in de zon of boven de verwarming. Als de vloeistof erg gaat gisten en bubbelen: 1x per dag even open en dicht doen tegen explosiegevaar.
– Proef zo nu en dan en zodra je het lekker vindt: zeef het vocht in een drinkfles (of drinkflesjes – leuk als cadeautje) en bewaar in de koelkast.
– In de koelkast stop de fermentatie. Maar je kunt de pot met de ananas ook weer bijvullen met water, 10% suiker en (andere) kruiden. En het proces opnieuw beginnen.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *