Effe een pizza printen..

Voor wie denkt dat slow foodies zich beperken tot lokaal geteelde aardperen en eigenhandig geslachte biohaantjes: ook technologie gaat ons helpen de wereld te voeden. Zeg ik. Stadsgroente kweken in lege kantoorpanden? Doen! Voedsel uit de 3D-printer? Doen!

Meelworm
Er is een goede reden waarom verantwoorde voeding wat mij betreft ook uit een printer mag komen: we kunnen er duurzaam geoogste ingrediënten in stoppen die nu nog een imagoprobleem hebben. Insecten bijvoorbeeld zijn goed te kweken en hebben een hoge voedingswaarde, maar niet iedereen grijpt zomaar naar een snack van gedroogde meelwormen. Een bord met algensmurrie is al even onaantrekkelijk. Een voedselprinter kan die enge meelwormen verwerken tot koekjes of snacks met grappige vormen en aantrekkelijke kleuren.

Grasburger
En wat dacht je van lupine of gras als basis? Grasraffinaderij Grassa haalt al eiwitten uit gras en maakt er hoogwaardig diervoer van. Dat is veel efficiënter dan via de koe gras omzetten in vlees of melk. Nóg veel efficiënter: niks koe, zelf opeten. Graseiwit is voedzamer dan soja en kan volgens voedingswetenschapper Johan Sanders van de WUR al worden verwerkt als schuimvormer in mousse of soep (Volkskrant Wetenschap, 15-9-2012). Met een voedselprinter erbij is er mogelijk een toekomst voor de grasburger als nieuwe vleesvervanger.

Geprakt
TNO doet veel onderzoek naar 3D-voedselprinten en onderzoeker Kjeld van Bommel ziet een toekomst voor machines die gepureerd voedsel in aantrekkelijke, natuurlijke vormen kunnen printen. Dat is vooral voor ouderen met kauw- en slikproblemen nuttig. In verpleegtehuizen krijgen ze nu geprakte wortels en aardappels voorgeschoteld en daardoor verdwijnt het eetplezier. Ouderen raken zelfs ondervoed. Aardappelpuree in de vorm van een aardappel of broccolipuree in de vorm van broccoliroosjes kan een oplossing bieden.

3D-prof
Voedselprinten staat nog in de kinderschoenen (een laag op een cake printen- dat is het zo’n beetje) maar Van Bommel ziet de printer binnen een jaar of vijf wel bij profs en semi-profs in de keuken staan. Juist voedselcreatieven zoals cateraars of cakecupbakkers kunnen veel lol beleven aan een 3D-voedselprinter. Het heeft weinig zin om een appel in 3D te printen, want daar heb je als basis een appel voor nodig. Gebruik de printer om nieuwe dingen te maken, bepleit de TNO-expert. Gisteren kwam er een video-interview met hem online dat ik graag met jullie deel. Ook zijn TED-talk bij Brainport 2012 is nog steeds actueel. Hier beide video’s:

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *