Is een zeereservaat wel zo’n goed idee?

De afgelopen twee jaar vielen haaien steeds vaker surfers aan  bij het Franse eiland Réunion. De plaatselijke bevolking wees meteen naar het zeereservaat voor de kust: daar wemelt het van de vis en dat werkt als een magneet op haaien. Waar of niet waar? Op YouTube vind je hierover een interessante (Duits ingesproken, 1.36 min. lange) documentaire: “Hai-Alarm im Surferparadies”.

Hier de (Franstalige) trailer:

 

 

 

Wie beter in Frans is kan hier een reportage (50 min.) van Pascale Poirier bekijken.

 

Haaibaai
Réunion ligt in de Indische Oceaan en gold altijd als paradijs voor surfers. Sinds 2012 vonden er plotseling tien aanvallen van haaien op plaats, waarvan vijf dodelijk. Opmerkelijk, want hoewel iedereen behalve geoefende duikers altijd als de dood is voor haaien, is het aantal slachtoffers in vergelijking met muskieten of wespen te verwaarlozen. Nu opeens die moordmachines aan de kust! De journalist Laurent Bouvier ging voor Arte op onderzoek uit en in de docu die hij samen met regisseur Rémy Tézier maakte komen diverse hypotheses voorbij. Afgelopen week was zijn onderzoek op tv, nu kun je het integraal hier terugzien op YouTube.

 

Goed idee?
Goede doelen zoals de Stichting Noordzee, Greenpeace  en het Wereld Natuur Fonds pleiten al jarenlang voor beschermde gebieden op zee. Het WNF is zelfs op dit moment bezig met een campagne om wereldwijd meer zeereservaten aan te wijzen. Goed idee natuurlijk, want de bedreigingen voor de oceanen zijn groot. Neem nou de Noordzee: overbevissing, scheepsafval, olielozingen, en NUL procent beschermd gebied!  Wie is nu niet voor een zeereservaat?

Nou, de mensen van Réunion, bijvoorbeeld.

 

 

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *