Cake met bosbessen

Bosbessen duiken tegenwoordig op in het rijtje van superfoods, voedingsmiddelen die veel vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Naast de meer exotische namen als gojibessen en chiazaad worden ook kool, vette vis en pure chocola tegenwoordig superfoods genoemd.

Super?
Of het allemaal zo super is als wordt geclaimd, is nog de vraag. Het Voedingscentrum bijv. vindt de benaming misleidend omdat de geclaimde gezondheidseffecten over het algemeen niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. Maar gezond zijn ze zeker, die bosbessen: er zitten antioxidanten in, vitamine K en C, ze hebben veel vezels en weinig calorieën. Maar vergeet niet dat de roomboter en suiker in deze cake het caloriënvoordeel weer teniet doen!

Beste bes
Geschikte bessen (evt. als mix te mengen): kruisbes, blauwe en rode bes, bosbes. Frambozen, bramen of aardbeien zijn minder handig, want die gaan stuk.  Je taart kan nog steeds goed smaken, maar ziet er minder mooi uit.

 

bosbessencake

Ingrediënten (8-10 personen)
300 g     bloem + extra voor bestuiven
175 g     boter, in blokjes + extra voor invetten
300 ml   slagroom + extra voor erbij
3             eieren
220 g     fijne kristalsuiker
1 tl         vanille-aroma (of -suiker)
300 g     bosbessen (evt. uit diepvries, ontdooid)
poedersuiker
bramen- of aardbeienjam, voor erbij
bakvorm: 32×22 cm, ingevet
fruitvariant: doe er nog 3 granny smith-appels bij (in plakjes, omgeschept met 2 el citroensap).

 

Bereiden (20 min/ oven 45 min)

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bakvorm invetten en bestuiven  met bloem.
  • Breng de boter en slagroom op middelhoog vuur tegen de kook aan. Laat iets afkoelen.
  • Klop de eieren met de suiker met een mixer dik en bleek. Klop langzaam het roommengsel erdoor.
  • Zeef de bloem boven het beslag en spatel erdoorheen met een metalen lepel.
  • Roer de vanille (evt. appel) en bessen erdoor en schenk alles in de vorm.
  • Bak in 40-45 min. goudbruin. Een satéprikker die je erin steekt komt er schoon uit.
  • Serveer met poedersuiker, jam en geklopte slagroom.

Recept: Delicious-magazine

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *