De zoete zoute aardappel

Een aardappel die van zichzelf zout is en die je dus zonder zout kunt koken. En toch ook zoeter is dan normaal. Zo’n  wonderkind als het ras Miss Mignonne zou ik best wel eens in de pan willen gooien.  WUR-onderzoeker dr. Ingrid van der Meer onderzocht de effecten van zilte teelt op aardappelen op Texel en de Miss Mignonne -op de markt onder de naam Marc. Foods– kwam daarbij als beste uit de bus. Ze vertelde er deze week  over bij  Food Professional Day.

 

Alles wordt zouter
Het grote belang van deze vinding is niet zozeer een nieuw ras met een nieuwe smaak: water wordt wereldwijd door overstromingen  en het stijgen van de zeespiegel steeds zouter. Verzilting kan in landen als Bangladesh tot hongersnood leiden, en zoutresistente rassen worden dus van levensbelang.  Ook in Nederland zal 6% van de landbouwgrond zouter worden.

 

dr. Ingrid van der Meer op Food Professional Day

 

 

 

 

 

 

 

Uitblinker
Aardappelen zijn een geweldig proefkonijn voor testen met zout water:ze  hebben van zichzelf al een lage voetprint en leveren naast zetmeel vezels en vitamines (met name B6 en en C). Weinig vet, geen chlosterol: een gezond product. De Marc., genoemd naar teler Marc van Rijsselberghe waarover ik in mijn post van 17 februari al eerder schreef, kwam als beste uit de test. In de analyse op voedingswaarde was er weinig verschil met de standaardaardappel. De glyco-alkaloïden (toxische stoffen van de nachtschades) nemen iets af, en er zitten in de Marc. iets meer anti-oxidanten; maar het mag geen naam hebben. Interessanter waren de uitkomsten van het smaakpanel met 25 voedingsexperts. Die proefden bij de zilte aardappel meer aroma ( het ‘smaakte meer naar aardappel’) en vonden haar zilter én zoeter. Op FoodProfDay kregen we van chef-kok Joram Timmerman een amuse voorgeschoteld van de Marc., crème fraîche en Waddengarnaaltjes. En inderdaad: iets zoet. Serveer met wat zilte groente erbij en je hebt twee mooie smaakvrienden.

 

Noten

  • De Marc. Foods aardappel is landelijk verkrijgbaar via Ekoplaza (niet in alle winkels, maar wel via hun webshop) of via horecaverswinkel.nl horecaverswinkel.nl. Verder levert Marc. Foods aan verschillende restaurants en groothandels, en doet regelmatig acties met o.a. Hanos, Beebox en Makro.
  • Ieder jaar organiseren Rijn IJssel Vakschool Wageningen en Wageningen UR de Food Professional Day: presentaties, masterclasses en workshops voor chef-koks, voedingsexperts  en onderzoekers.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *