De zin en onzin van superfood (VIDEO)

De opmars van de superfoods lijkt voorbij. Eerst vliegen gojibessen, tarwegras en chiazaad je om de oren, nu liggen ze in de supermarkt in de uitverkoop. Zo gaat dat met hypes. Of is superfood tóch heel gezond en inmiddels ingeburgerd? Hoe gezond zijn die superfoods nu eigenlijk? Vorige week organiseerde foodmagazine Voeding Nu een debat over superfoods, fastfood en rawfood. Een zaal vol voedingsexperts, misschien hebben de kenners het verlossende woord over de zin of onzin van superfoods.

Omstreden
Voor Wouter de Jong van Pro Active Medicine, aanhanger van de zelfbenoemde ‘rockster van de superfoods’ David Wolfe is het een kwestie van goed-beter-best. Hij vindt superfoods optimale voeding. Stephan Peters van het Voedingscentrum ziet weinig meerwaarde in die dure extraatjes:

Het gezondheidsgehalte van superfoods is hoogst omstreden, zo bleek ook die middag. Het Voedingscentrum vindt de claims van de superfoodies slecht onderbouwd:

[bol_product_links block_id=”bol_550c457546928_selected-products” products=”9200000015355048″ name=”Slow Foodies” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″][bol_product_links block_id=”bol_550c45f1c7991_selected-products” products=”9200000008972206″ name=”Slow Foodies” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Lokaal
Veel superfoods zijn te vervangen door andere, goedkopere en meer duurzame producten, vindt collega-foodblogger Liesbeth Oerlemans. Die nam superfood-promotor Jesse van der Velde eens even flink de maat. Oerlemans onderzocht de onderbouwing van de Nederlandstalige superfood-bijbel “Superfood”, en kwam tot een aantal interessante conclusies:

Liesbeth Oerlemans• Baobabpoeder (veel vezels) is goed te vervangen door het goedkopere lijnzaad
• Camucamupoeder (veel vitamine C) is overbodig. In een sinaasappel zit meer vitamine C.
• Gojibessen (veel anti-oxidanten): gezondheidsclaims zwak onderbouwd
• Moerbeien (vezels en anti-oxidanten): in pruimen zitten ruim twee keer zoveel vezels

Eet gerust superfood bessen en vruchten als je ze lekker vindt, aldus Oerlemans. Maar geef geen geld uit omdat je denkt dat ze extra gezond zijn. Superfoods komen ook altijd van ver. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, koop dan liever gezonde producten uit de streek.

Nabrander: Foodlog organiseerde in maart het  Grote Superfoodsdebat met maar liefst 17 kenners op voedingsgebied. Het werd een bruisende avond. Kijk hier het verslag met de volledige registratie.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *