De foodtrends van zomer 2015

Vegan
Veganisten stonden ooit bekend als ongezond levende dierwelzijnstypes, maar steeds meer vegetariërs schuiven op naar helemaal vegan eten. De groei van vegan is onder andere te zien aan het aanbod van plantaardige dranken (van soja, haver, rijst) in de supermarkten. Er komen steeds meer vegan friendly restaurants en winkels, en vleesvervangers krijgen hun vegan lijn. Vandaag stond ik in de Jumbo So Fine te proeven, een nieuw tofuproduct van Alpro. Het Viva las Vegas Festival heeft de trend ook gemerkt: dit jaar vond het voor het eerst in Nijmegen plaats en in plaats van de verwachte 600 bezoekers kwamen er een paar duizend.

 

Maaltijdbox
Het is een hit: online een maaltijdbox bestellen en thuis laten bezorgen. Streekbox, versbox, groentebox, en foodbox: sommige aanbieders claimen een omzetgroei van 100 procent. De boxen, kratten en tassen met recept én ingrediënten combineren gemak met lokaal, vers en verantwoord. En dat werkt. De bezorgmaaltijden sluiten ook goed aan bij maatschappelijke ontwikkelingen zoals vergrijzing, en de toename van eenpersoonshuishoudens.

Exacte cijfers over de omvang van de markt van aanbieders van maaltijdboxen ontbreken, maar volgens Retailnews.nl worden wekelijks circa dertigduizend maaltijdboxen afgeleverd van onder meer HelloFresh, Streekbox, De Krat, BeterBio, FoodWeLove en Beebox. Goed voor een jaaromzet van ongeveer zestig miljoen euro. Een van de marktleiders, HelloFresh, wist in februari een investering van 110 miljoen binnen te hengelen en online aanbieder De Krat bezorgt sinds kort meer alleen in de randstad maar in heel Nederland. Niet onbelangrijk: Rabobank en ING hebben hoge verwachtingen van de online levensmiddelenmarkt (bron: Marketingfacts). Volgens Rabobank zal in 2016 3-4 procent van de boodschappen online worden gekocht, goed voor ruim 1 miljard euro.  Ook zijn er op regionaal niveau veel aanbieders bijgekomen. In mijn post van 28 mei portretteerde ik er eentje uit mijn streek: PUURland uit Arnhem.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *