De 7 foodtrends van 2015

Wat zijn de trends in voeding in 2015? Ik heb voor jullie een aantal ontwikkelingen gebundeld, o.a. op basis van het trendrapport van Food Inspiration.

Smaakfestijn Arnhem

Smaakfestijn Arnhem

De streekmarkt
De streekmarkt is een verzamelnaam voor nieuwe winkelcentra waar voedingstrends (duurzaam, lokaal, slow, vers) bij elkaar komen. Die lopen als een trein. Bij mij in de buurt zie ik het op de maandelijkse Sonsbeekmarkt met zo-verantwoord-mogelijke streekproducten. Ook de in oktober geopende Markthal in Rotterdam blijkt een publiekstrekker. Al na drie weken werd de miljoenste bezoeker verwelkomd. Het werkt dus, als lokale producenten de handen ineenslaan op één locatie en zo elkaar versterken. Volgens Jamie Magazine, dat de food community ook als trend aanmerkt, geven smaak of biologische productie niet de doorslag: het gaat het publiek om het vertrouwen in de voedselketen. Dat is ook goed nieuws voor voedselcollectieven en stadslandbouwprojecten. Ook daar weet je wat je eet.

 

Ticketing
Dat is er eentje waar restauranteigenaren blij van worden: de gast koopt, net als bij theater of concert, vooraf een toegangskaartje om te komen eten. In Chicago werken al een vijftien eetadressen op deze manier. Als de klant vooraf betaalt kan het restaurant betere afspraken maken met leveranciers en op maat inkopen. De klant krijgt altijd een vers product en er wordt minder voedsel weggegooid.

Lupine
Als de supermarkt een slow trend oppikt, is het wat mij betreft echt een trend. Ik schreef al eerder een post over de opmars van de peulvrucht lupine. Lupine zit vol eiwitten en vezels en is dus heel geschikt om af te vallen, maar is ook een prima basis voor vleesvervangers. ‘Kleine energiebommetjes’ noemt Bonduelle ze. Bij de Jumbo en Albert Heijn vind je producten van de Vegetarische Slager en Vivera, gemaakt met lupine. De peulvrucht zit sowieso in de lift. Het Slow Food Magazine van december meldt dat we in Nederland de afgelopen twee jaar bijna 30% meer exotische bonen zoals kikkererwten en linzen zijn gaan eten.

logo Albert Heijn

logo Albert Heijn

 

Kromkommer

Nog meer heuglijk nieuws: Albert Heijn introduceert pakketten met “Buitenbeentjes”, groente en fruit dat voorheen vanwege het lelijke uiterlijk werd afgekeurd en weggegooid. Nicheproducten zoals kromme komkommers en lelijke penen  breken dankzij acties van Kromkommer en FoodGuerrila door naar een breder publiek.

 

 

Delen is het nieuwe hebben

De trend om ons bezit meer met anderen te delen in plaats van met statussymbolen te pronken, zet door. We delen ons huis via AirBnB, onze auto met Greenwheels en Snappcar, gaan weer liften met Lyft en lenen elkaars apparaten met Peerby. De jubelverhalen over deze opleving van gemeenschapszin waren in het begin niet van de lucht, maar inmiddels zijn we er dankzij o.a. Volkskrant, Marketingfacts  en Tegenlicht  achter dat er veel van de deeleconomie gewoon business is. Daar is op zich ook niets mis mee, maar laten we niet doen alsof Marx is herrezen uit zijn graf. Vooralsnog zie ik een duidelijke tweedeling in commercie (AirBnB) en meer ideële initiatieven zoals Thuisafgehaald. In welke vorm ook:  in 2015 zet de trend van bezit naar gebruik door.

Insecten
De beroemde Noma-chefkok René Redzepi voorspelt dat we meer insecten gaan eten. In eerste instantie zullen dat producten van insectenmeel of gedroogde insecten zijn, want zeg nou zelf: voor een vers meelworpje schrikken we nog wel even terug. Insecten zijn prima te kweken en zijn een alternatief voor vlees, want ze zitten vol eiwit. Nog belangrijker: insecten zetten heel efficiënt graan om in eiwit. Als je een kilo eiwit aan een kip voert krijg je veel minder eiwit dan wanneer je het in insecten stopt. In Nederland mogen we insecten alleen nog gevriesdroogd verkopen, maar het is een goed teken dat de Sligro al gedroogde meelwormen verkoopt. Ook boeken over eetbare insecten en insectenkookboeken zijn een succes. Hier gaan we in 2015 meer van horen!

brood Seelse Bakker

brood Seelse Bakker

 

Brood met lokale granen
In veel foodtrends speelt de hang naar romantiek een rol, als je het mij vraagt. Wat van dichtbij komt en van vroeger is vinden we beter. Dat onze moeders niet alleen heerlijk hachee stoofden op petroleum maar ook met de hand moesten wassen, vergeten we dan maar liever.. Noteert u maar: brood van kwaliteit, met lokale granen, dat wordt het helemaal. Scandinavië loopt nog voor, met de populaire Meyers Bageri-bakkerij van Noma-oprichter Claus Meyer, maar mijn eigen bakker uit Doorwerth kan er ook wat van. Je zag bakker Bas bij Slow Foodies al eerder in een video-interview voorbijkomen met uitspraken over spelt versus tarwe. Hij voorspelt een grote toekomst voor voedzaam haverbrood.

Author: Jitske

Share This Post On

1 Comment

  1. Het is onvermijdelijk dat we wereldwijd aan de ‘fruit de terre’ gaan, Insecten eten is duurzaam!

    Lees meer op http://www.duurzaaminsecteneten.nl ook voor lekkere insecten recepten.

    Insecten eten is nog lekker ook… Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes 😉

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dit eten we in 2016 | Uit De Rode Keuken - […] gingen we gezond snacken met gefrituurde tor, in 2014 aten we chocoladerepen met insecten en in 2015 zouden we…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *