“Consument beter informeren bij voedselbesmetting” (VIDEO)

Salmonella in de zalm, paardenvlees in plaats van rundvlees, fraude met scharreleieren:  de consument is de voedselschandalen zat. En anders de voedingsbranche wel! De sector is hevig op zoek naar oplossingen. Op het VMT Food Event (8 april) stonden voedselveiligheid en consumentenvertrouwen centraal.

Fataal
Slow Foodies vroeg Erik Moonen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wat de industrie kan leren van de zalmbesmetting in 2012. Toen moest Foppen Paling en Zalm een met salmonella besmette partij gerookte zalm uit de winkels halen. In ieder geval 1150 mensen (en in werkelijkheid waarschijnlijk duizenden) raakten besmet met de bacterie Salmonella thompson. Voor enkele oudere patiënten bleek de darmziekte fataal. Poreuze transportschalen bij een Griekse leverancier bleken de bron van de besmetting.

Tips
Bij het terughalen van het product uit de winkels (de zgn. recall) ging van alles fout. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de kwestie onderzocht () en Erik Moonen deelt zijn tips met ons:

 

 

 

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *