Afslanken met de Powerpeul

Powerpeul en afslankpeul: de lupineboon. De nog onbekende peul zit vol eiwitten en vezels en is dus heel geschikt als je wilt afslanken. Of op zoek bent naar een vegetarisch recept. Voor wie twijfelt aan de power van de peul: de Romeinse gladiatoren aten vooral lupine. Dat was in die tijd goedkoop volksvoedsel.

Ik ken lupine vooral van de producten van De Vegetarische Slager en Vivera. Die maken er onder andere vegetarische nuggets, loempia’s, saucijzenbroodjes en shoarma van. Maar je kunt de bonen ook los kopen en als peulvruchten in recepten verwerken. De smaak is nootachtig en komt in de buurt van kikkerwten of tuinbonen. En de peul is stevig, niet melig.

borderplant lupine

borderplant lupine

Borderplant
Verwar de boon niet met de lupineplant die in je tuin staat (foto). Die heet niet voor niets bittere lupine: de peulen van de borderpant zijn bitter en alle delen van de plant zijn min of meer giftig. Maar wees niet bang: de eetbare peul is zoet, uitgebreid getest en niet giftig.

Hollandse bodem
Het goede nieuws: er wordt nog mondjesmaat, maar wel steeds meer lupine in Nederland geteeld. Dat brengt de grondstof voor de vegetarische slagers van deze wereld dichter bij huis, maar ook de bonen waarmee wij weer lekker hapjes gaan maken

 

vis met bonen

Oosterse vis

Recepten
Elders in de blog vind je twee recepten met lupinebonen:
Vegetarische maaltijdsoep met lupinebonen, bleekselderij en koriander vind je in de post van 2 dec 2014
Oosterse vis met tomatensaus en bonen:  24 januari 2015

Lupinebonen kopen? Bonen bij webshop Veggiedeli en kant-en-klaar in een potje van 340 gram bij Ekoplaza. Let op: sommige mensen zijn allergisch voor lupine. Hier meer over lupine-allergie.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *