Afbreekbare koffiecapsule

Mogelijk de duurzaamste koffiecapsule die je nu kunt krijgen voor een pittig bakkie: de nieuwe biologisch afbreekbare koffiecup van Peeze. De capsule (te koop in de Peeze webshop) past in Nespresso-machines en lost daarmee een van de problemen op van de liefhebbers van een pittig bakkie: de cups zijn niet alleen duur, ze zijn ook van plastic of aluminium. Nespresso recyclet weliswaar haar cups, maar ze meteen biobased en afbreekbaar maken is natuurlijk beter voor het milieu.

Van suikerbiet
Koffie voor één persoon maken is al een tijdje een trend. Het is vast niet de meest energiezuinige methode, maar pads en capsules zijn nu eenmaal gemakkelijk. De capsules van Peeze zijn gemaakt van suikerbietresten en kunnen gewoon bij het groenafval of op de composthoop. De koffie die erin zit is biologisch, fairtrade en 100% klimaatneutraal.  Minder smaken dan bij Nespresso (slechts drie), maar de prijsklasse is vergelijkbaar: € 0,34 eurocent per stuk. De Consumentenbond heeft de prijzen van capsules vergeleken en weet dat je voor de goedkope merken het beste bij de Action (€ 0,19) of Jumbo ( € 0,20) terecht kunt. Maar verwacht voor die prijs geen bio of fairtrade koffie.
Ben je niet te beroerd zelf iets te doen? Dan is er nog een ander alternatief: de hervulbare koffiecups van Coffeeduck of Doe-cap. Zelf vullen, afwassen, opnieuw gebruiken.

Welk apparaat?
De machines voor capsules zijn relatief goedkoop, maar als je meerdere kopjes op een dag drinkt of je zit met meerdere drinkers in huis of op kantoor dan is een volautomaat waar bonen in gaan vaak een betere koop. Ze zijn duur in aanschaf , maar de prijs van een kopje daalt van 30-40 eurocent (capsules) naar 3 eurocent.

Garantie kwijt?
De Consumentenbond waarschuwt wel dat de garantie van je Nespresso-apparaat  vervalt als je alternatieve capsules gebruikt, maar de risico’s van het gebruik van alternatieve capsules lijken mee te vallen. Het leidt nauwelijks tot technische problemen volgens zowel de fabrikanten van de alternatieve capsules als Nespresso zelf. Aandachtspunt: capsules die al geperforeerd zijn en daardoor verpakt in een luchtdichte folie zijn het minst gevoelig voor problemen.  De capsules van Peeze zijn juist expres niet in folie verpakt, vanwege de milieubelasting.  Dus heb je zelf goede of slechte ervaringen met het gebruik van de afbreekbare of hervulbare cups, meld het dan in een Commentaar hier beneden. Daar kunnen wij koffieleuten weer ons voordeel mee doen.

En je kunt capsules ook helemaal links laten liggen, natuurlijk. Barista-blogger Arne post op Coffeeness dat vers gemalen koffie het op meerdere fronten wint van capsules. 

Noot
Nee, dit artikel is niet door Peeze gesponsord.

Author: Jitske

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *