Tip1: Experimenteer!
Smoothies maken is experimenteren met smaak en kleur, dat is het leuke eraan. Je smoothie wordt blauwig met bosbessen en grauwzwart met chiazaad (ziet er niet uit!). Aantrekkelijk qua kleur: frambozen, aardbeien, banaan. Duik ook eens de berm in en pluk de groente voor je groene smoothie: zevenblad, brandnetel, smalle weegbree. Bij wildpluk: toppen en jonge bladeren zijn het lekkerst.
Tip 2: Groen mét vezel
Groene smoothies hebben als hoofdbestanddeel groene groente. Wat extra vezels is mooi meegenomen, dus laat die velletjes, kroontjes en blaadjes gewoon zitten en doe er een handjevol havermout of ongebroken lijnzaad bij. Bij havermout: niet meer dan een halve hand vol voor 2 personen, anders wordt het stijfsel. Nog steeds goed te lepelen, maar niet meer smooth – en dat is wel de bedoeling
Tip 3: Extra gezond
Voor de anti-oxidanten rasp je er nog wat pure chocola bij. Neem chocola met een zo hoog mogelijk percentage cacao, daar zit het minste suiker in.
Tip 4: Extra lekker
Voeg versgeperst sap van citroen of limoen toe.
Tip 5: Met diepvriesfruit
Met bevroren fruit krijg je een dikkere smoothie die op warme dagen lekker koud is. Vries je fruit bij voorkeur zelf in: diepvriesfruit is al veel voedingsstoffen en smaak kwijt.
Tip 6: Maak het niet te zoet
Gebruik niet teveel zoet fruit. Met de suikers die je daarmee binnenkrijgt doe je het gezondheidseffect van raw food weer teniet. Banaan? Neem voor 2 personen niet meer dan een halve banaan – die smaak overheerst snel.
Tip 7: Maak het slow
Maak het in de blender in de laagste stand, of gebruik een slow juicer: op lage snelheid blijven smaak, vitaminen en enzymen het best behouden.